De ultieme herbruikbare beker: de zoektocht gaat verder

De BoomBar helpt om afval op jouw festival of evenement te voorkomen en zo de ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat komt natuurlijk omdat we er radicaal voor kiezen om afval te voorkomen. Lees in dit artikel hoe we dat doen.

Duurzame drankjes in duurzame bekers
In de BoomBar zijn (bijna) alle dranken op tap. Het bier uiteraard, maar ook het water komt via de plaatselijke waterleiding uit onze tap gestroomd, al dan niet met bubbels. En zelfs de frisdrank maken we ter plekke met natuurlijke siroop en leidingwater. Al deze dranken tappen we bovendien in herbruikbare bekers. Voor de dranken die we niet kunnen tappen gebruiken we glazen flessen die we uitschenken in onze herbruikbare bekers. Dus geen wegwerpbekers of PET-flesjes in de BoomBar. Wegwerpverpakkingen komen er gewoonweg niet in en daardoor vermijden we heel wat afval.

Soorten bekers
Even voor de duidelijkheid: er bestaan momenteel verschillende soorten drinkbekers die gebruikt worden op festivals en evenementen.

  • PC-beker: herbruikbare beker op basis van fossiele grondstoffen (= oliederivaten), meestal PolyCarbonaat
  • PP-beker: plastic wegwerpbeker op basis van fossiele grondstoffen (= oliederivaten), meestal PolyPropyleen
  • PLA-beker: wegwerpbeker in bioplastic op basis van hernieuwbare grondstoffen (= plantaardige grondstoffen), meestal PolyLacticAcid
  • Kartonnen beker: kartonnen wegwerpbeker, voornamelijk op basis van hernieuwbare grondstoffen, meestal karton met een PolyEthyleencoating

Kies je dan voor PC, PLA of PP? Of heb je geen idee?
In opdracht van de OVAM werd een eco-efficiëntie analyse van deze 4 types bekers (herbruikbare PC-beker, PP-beker, gecoate kartonnen beker en PLA-beker) op evenementen uitgevoerd. Hieruit blijkt dat op kleine evenementen herbruikbare PC-bekers merkelijk beter scoren op milieuvlak dan de 3 types wegwerpbekers. Anderzijds zijn ze duurder in aankoop dan de éénmalige alternatieven. Het gebruik van herbruikbare bekers op kleinere evenementen wordt dan ook aangemoedigd door de OVAM (o.a. via subsidies). Op grotere evenementen hebben de 4 types bekers een meer vergelijkbare milieu-impact, al is om verschillende redenen toch het gebruik van herbruikbare bekers te verkiezen.

De Boomtownbeker. Ja, maar …
De herbruikbare beker die we momenteel in de BoomBar gebruiken is de Stack-Cup, een PolyCarbonaat of PC-beker, die quasi eindeloos opnieuw gebruikt kan worden. En als de beker toch ooit end-of-life is, kan hij 100% gerecycleerd worden. Door zijn opvallende verschijning heeft hij bovendien een sterk sensibiliserend effect op de gebruiker. Geen enkele bezoeker van een evenement die er aan denkt om deze coole beker op de grond te gooien. De beker heeft tenslotte ook nog eens een hoog fun-gehalte doordat hij perfect stapelbaar is. Geen gedoe meer met kartonnen draagplateaus. Met deze beker draag je moeiteloos 10 pinten in 1 hand!

Maar er is dus een duidelijke ‘maar’! Deze beker is immers nog steeds gemaakt van plastic. En plastic wordt gemaakt van petroleum, een eindige fossiele brandstof. We weten allemaal dat de olievoorraden op aarde in een razend tempo uitgeput raken. Een alternatief daarvoor zijn dan ook de PLA-bekers. Die zijn immers gemaakt op basis van bioplastics. Groot nadeel van deze PLA-beker is echter dat het een wegwerpproduct is. Elk nieuw drankje moet in een nieuwe beker. De PLA-beker kan weliswaar ingezameld en gerecycleerd worden, maar dat is een complex proces en we kunnen ons bovendien moeilijk verzoenen met het ‘wegwerp’-idee.

Maar wat is dan de beste oplossing?
De OVAM schuift zelf volgende rangorde naar voren als het gaat over drankbekers:


1. Glas
2. Herbruikbare PLA-beker
3. Herbruikbare PC-beker
4. Wegwerp PLA-beker
5. Wegwerp PP-beker

De nummer 2 in het lijstje, de herbruikbare PLA-beker, is momenteel nog niet op de markt. Maar er lopen enkele veelbelovende experimenten, dus binnen afzienbare tijd zou deze herbruikbare PLA-beker een feit moeten zijn. Die zou op termijn een natuurlijk alternatief kunnen worden voor de fossiele PC-beker. Voor kleinschalige evenementen is er tenslotte ook nog steeds de mogelijkheid om glas te gebruiken, al zijn daar natuurlijk ook veiligheidsrisico’s aan verbonden en verbieden sommige besturen om die reden het gebruik ervan op evenementen. En heb je die stapel leeggoed al eens bekeken die er na jouw evenement blijft staan? Ook het transport van al dat glas heeft een ecologische impact.

Het laatste woord over de bekers is dus duidelijk nog niet gezegd, maar wij van BoomBar blijven het op de voet volgen.

Bron: www.ovam.be
Foto: www.riemst.be

2 Comments on “De ultieme herbruikbare beker: de zoektocht gaat verder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: